Vad är kampsport?

Kampsport är för alla, oavsett nivå och träningsmål. Testa att träna kampsport och se hur du utvecklas inom din träning och som människa. Kampsport är bra då träningen utvecklar fysiska färdigheter såsom styrka, uthållighet, rörlighet och koordination. Du bygger även en självsäkerhet och bokstavligen personlig säkerhet då du lär dig att försvara dig själv.

Att träna kampsport ger mental styrka

När du tränar kampsport bygger du först upp din mentala styrka. Inte bara lär du dig att hantera smärta och testar dina gränser du lär dig även tänka målinriktat och fokuserat.  Detta har du inte bara nytta av i träningslokalen utan du lär dig snart att använda det även utanför. Det är som en blandning mellan schack och styrketräning där du hela tiden har en motståndare som agerar fysiskt gentemot dig. Hela den här processen ökar både din självkänsla och ditt självförtroende. ​

Att träna kampsport ger en enorm variation

En kampsport kan fokusera på slag, sparkar, svep, kast, lås, dans, vapen och andra en blandning av alltihopa. Oavsett stil är det en otrolig variation i träningen till skillnad från t.ex. styrketräning, löpning eller motsvarande som är ganska enformigt i längden. Du kan även träna på egen hand, med en kamrat eller i en grupp. Du kan träna varsomhelst eftersom du använder din kropp som vikt när du tränar både kondition, styrka och framförallt smidighet. Kampsport ger variation i massiv upplaga. ​

Att träna kampsport ger ökad motivation

Kampsport är en individuell sport där din prestation hänger på dig och inte på dina lagkamrater. Det finns ingen som kan göra mål åt dig, är du bäst så kommer du vinna annars vinner någon annan. Det ger en otrolig motivation till att utveckla dig själv. Samtidigt tränar du i grupp och eftersom självförsvaret är grunden inom kampsport så lär man sig att respektera sina gruppkamrater. Det bildas ändå en gemenskap inom klubben för trots att man tävlar själv så utvecklas man tillsammans.

Att träna kampsport ger fysisk styrka

Som kampsportare så blir du stark för din storlek. Det krävs väldigt mycket funktionell styrka och uthållighet inom träningen. Du tränar kroppens alla muskler på ett varierat sätt. Variation är viktigt för träningsresultaten. På högre nivå så får även styrketräningen sin egen del. Det är en viktigt del för vilken viktklass man ska ligga i för när tekniken är på samma nivå kan styrkan spela en avgörande roll. ​

Att träna kampsport ökar koncentrationen

När var du senast hundra procent koncentrerad? Brukar du tävla så vet du vad vi menar. Hjärnan och din kropp arbetade för fulla muggar. Den koncentrationen måste du plocka fram vid varje tävlingstillfälle och det blir extra viktigt inom kampsporten då det kan vara skillnad på ett slag eller ett avslut istället för en klapp eller en knockout. Inom kampsporten är koncentrationen skillnaden på vinst och förlust.

Varför ska barn träna kampsport?

Det kan kanske verka märkligt för den oinvigde att just denna typ av träning är ett sätt att motverka och förebygga våldsamt beteende. Vi ger dig 10 anledningar till varför du borde låta dina barn träna kampsport!

1. Det Främjar självdiciplin

En av de centrala principerna i alla former av kampsport är ett absolut fokus på självdisciplin. Barn är så vana vid att få omedelbar bekräftelse, så lektioner som innehåller självbehärskning och disciplin är inte alltid lätt att lyckas med. Inom kampsporten påminner vi ständigt våra elever om hur viktigt självbehärskning och disciplin är, det blir en naturlig del av vår miljö.

2. Det utvecklar sociala förmågor

Barn som inte känner sig bekväma i sociala situationer får det lättare att lära känna nya människor och skapa nya vänner, när de är i ett rum fyllt med jämnåriga som delar samma intresse och där ALLA är lika mycket värda. Träningsformen och kraven på samarbete, respekt och tålamod bygger också starkare relationer mellan eleverna och skapar en trevlig sammanhållning.

3. Barnen håller sig fysiskt aktiva

Att t.ex. begränsa TV- tid är en bra idé när det gäller att få barnen ur soffan och uppmuntra dem att vara mer aktiva, till en viss gräns. Fysisk aktivitet är inte bara stimulerande under tiden man utför den, utan tillgodoser även vissa andra sinnen som gör att vila och lugn uppskattas mer. Att träna skapar ett tryggt lugn och gör att barnen lär sig koppla av på ett sunt och hälsosamt sätt.

4. Att lära sig sätta upp egna mål

och uppnå dem – De flesta former av kampsporter har ett belöningssystem med färgade bälten som symboliserar hur långt eleven nått på sin resa genom kampsporten. När barnen strävar emot varje nytt bälte lär de sig värdet av att sätta och nå sina mål genom målmedveten planering och hängivenhet.

5. Det ger ökad självkänsla

Stärkt självförtroende kommer i takt med att barnen inser sin egen förmåga och ser sin egen utveckling. Era barns självkänsla kommer att få ett uppsving med varje nytt steg de tar. För varje bälte höjer man själv kraven i takt med att man utvecklas. Barn som kämpar med sitt dåliga självförtroende brukar bli mer självsäkra allt eftersom tiden går och de vågar tro på sin egen förmåga.

6. De lär sig om respekt

Alla typer av kampsport kräver att ditt barn visar sina instruktörer, sina kamrater och stilen de tränar respekt. Ett av problemen bland barn i skolan är att det ofta saknas respekt för varandra, auktoriteter, vuxna eller andra betydande figurer. När de kommer till sin kampsportsträning kommer ditt barn snart lära sig att det lönar sig att respektera sin omgivning, och att det skapar en trivsam miljö där alla behandlas väl.

7. Icke våldsam ideologi

Bilden av att kampsport främjar våldsamt beteende kommer från tv och filmer och djupt rotade fördomar. I själva verket är i princip all typ av kampsport defensiva stilar som alltid har som utgångspunkt att förebygga och undvika våld. Tryggheten i att träna försvar och tekniker som skyddar sitt eget liv skapar färdigheter som gör att de flesta lyckas undvika våldsamma konflikter genom sitt lugn och sitt självförtroende.

8. Ökar förmågan att lyssna

För att bemästra de färdigheter som lärs ut och för att avancera framåt mot nya färger på sitt bälte så kommer barnen snart lära sig att lyssna. Att lyssna noga på varje instruktion är en av de viktigaste delarna på träningen, och man upptäcker snart de positiva effekterna av att ”hänga med”.

9. Utvecklar samarbetsförmågan

Oavsett om man skall krossa brädor för att få ett nytt bälte eller om man tränar sparring mot en träningskamrat så bygger träningen på att samarbeta med sina kamrater och sin instruktör. Det finns ytterst få saker som barnen gör under sin kampsportsträning som de kan göra på egen hand. Att arbeta tillsammans för att lära sig nya saker och uppnå mål är en viktig del av den personliga utvecklingen.

10. Förbättrar barnens livsstil

Fördelarna med kampsportsträning slutar inte i dojon. Uppsvinget i självförtroende, den ökade konditionen och samarbetsförmågan kommer också att hjälpa barnen att navigera bland de akademiska och sociala aspekterna av skolan. De kommer att påverka deras beteende hemma och ha ett övervägande gott inflytande på dem under sin personliga utveckling.

Begrepp och förklaringar

Inom kampsport föreommer många olika traditionella uttryck och en mängd olika kampstilar. nedan finner du en kort beskrivning av några de uttryck som förekommer.

Ju jutsu – (mjuk teknik) är ett ganska brett namn och kan syfta på flera saker, tänk bollsport så är BJJ fotboll, judo är basket och ju jutsu kai är handboll, samma familj men inte samma saker.

Grappling   samlingsnamn för olika kampsporter där man brottas, tänk greppa

MMA – (Mixed Martial Arts) är en blandning av stående fighting och grappling på marken, alla stilar är tillåtna i princip, men det är en sport så tänk fotboll

UFC  – (Ultimate Fighting Championship) är en amerikansk mma-organisation, tänk Champions League

BJJ –  (Brasiliansk Jiu Jitsu) Brasse-jutsi, markamp eller ne-waza för den språkkunnige, även kallat killar som kramas i pyjamas vilket inte är helt fel, föredrar dock beskrivning teknisk brottning, tänk judo fast på backen

Judo – (den mjuka vägen) är vad BJJ:n är på backen fast stående istället, tänk kast och bara kast

SW –  (submission wrestling) grappling utan dräkt, tänk bjj fast naknare

Ju jutsu kai – finns under många olika namn, självförsvar framförallt, även uppvisning, har någon svart bälte i jujutsu brukar det vara i denna stil, tänk vrida handleder

Sport Ju jutsu – tävlingsvarianten av traditionell ju jutsu, tävlar i ettan: spark och slag, tvåan: nedtagningar samt trean: markkamp, som judo och bjj fast med slag, tänk barnvänlig mma

Muay Thai – thaiboxing, tänk kickboxing med armbågar och knän. En hård och tuff kampsport där man lägger kraft i tekniken och strävar efter att tekniken skall gå igenom motståndaren.

Taekwondo – (fotens och handens väg) tänk coola sparkar med höga träffar och snurrar.

Sanshou – (fri hand) kampdelen av kung fu, slag, spark och nedtagningar, ja tvärtom vad BJJ är, tänk mma utan grappling

Krav Maga – (israeliskt självförsvar) grymt effektivt självförsvar baserat på instinktiva rörelser, tänk spark i skrevet, skydd mot kniv mm

Sambo – (ryskt självförsvar) påminner om bjj och brottning, men mer fokus på styrka än teknik

Kendo – (svärdets väg) leka med träsvärd, tänk de gamla star wars filmerna

Gi – den uniform vi har på oss när vi tränar vissa former av kampsport, tänk joggingbyxor med badrock

Patches – tygmärken på dräkten, tänk smygreklam

Rushguard – vanlig t-shirt i sw, tänk tight spandex

Bälte – det som håller ihop dräkten och visar skicklighetsnivån, oftast i ordning vitt, gult, orange, grönt, blått, lila, brunt och svart, fast de flesta stilar har inte alla färger, tänk militära grader

Dojo – (platsen för studier) tänk träningshall

Sensei – (mästare) tänk tränar’n

Submission – när motståndaren ger upp, tänk tre små klapp